202304.23

3. Vseslovenski turistični start-up vikend je prinesel ideje, ki bodo obogatile Kamnik

Med 14. in 16. aprilom 2023 je v Kamniku potekal že 3. Vseslovenski turistični start-up vikend, ki je postal že kar tradicionalen dogodek. Tridnevni dogodek ima cilj razviti poslovne ideje, ki bodo obogatile turistično ponudbo na kamniškem in v celotni Sloveniji. Na dogodku je sodelovalo 30 udeležencev in 15 mentorjev iz cele Slovenije, ki so svoje znanje in bogate podjetniške izkušnje delili z udeleženci. Poleg tega so na dogodku sodelovali predavatelji iz turistične panoge, ki so tvorno preko mentoriranja, predavanj, delitve izkušenj in sodelovanjem pripomogli k uspehu. Partnerji projekta so Zadruga KIKštarter, Podjetniški klub Kamnik in Zavod za turizem in šport Kamnik, Turizem Ljubljana in SRIP trajnosti turizem, Občina Kamnik pa je podpornik projekta.

Udeleženci so se v petek popoldne zbrali v KIKštarterju, kjer so po nagovoru organizatorke dogodka, predsednice Zadruge KIKštarter, Nike Škrjanec, ter partnerja dogodka, v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik, Luka Svetca, začeli z delavnico na temo generiranja idej v turistični panogi. Prvo predavanje je vodil izkušeni podjetnik z zares bogatimi izkušnjami iz področja turizma ter greneralni sekretar Podjetniškega kluba Kamnik, Matjaž Jug, ki je udeležencem predstavil, kako razviti idejo, ki bo zanimiva za turiste in poslovno uspešna. Prvi gost, Luka Jezeršek, je predstavil razvoj gostinstva Jezeršek, ki s svojo storitvijo postavljajo trende na področju kulinarije.

Da tovrstni dogodki resnično služijo svojemu namenu in se v okviru dogodka zares razvijejo ideje, ki obogatijo slovensko turistično ponudbo, je dokaz, da se je dogodka udeležila tudi Ksenija Mravlja, udeleženka 1. Vseslovenskega turističnega start-up vikenda v Termah Snovik, ki razvija Pot piva in svobode- Beer way, ki jo je tudi SPIRIT prepoznal kot petzvezdnični produkt.

Sobotno dopoldne je bilo izredno pestro, saj so KIKštatevci gostili podjetnike, ki so jih še dodatno navdihnili in dali zagona za ambicioznejše ideje. Med gosti so bili Barbara Beč, direktorica potovalne agencije za luksuzna potovanja Star travel, Katarina Hribar, direktorica Term Snovik, Tomaž Lah, direktor podjetja Nektar Natura, Joc Pečečnik, predsednik Slovenian Business Club in eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov z bogatimi izkušnjami, Nina Pavec, soustanoviteljica in sovodja prekrasnega prostora Skedenj in Uroš Rak, predsednik Podjetniškega kluba Kamnik ter direktor podjetja Koles d.o.o..

V soboto popoldne so se udeleženci razdelili v manjše skupine, kjer so skupaj z mentorji nadaljevali z razvojem svojih idej in izdelavo poslovnih modelov.

Popoldne so se udelećenci posvetili piljenju idej in pripravi pitcha. Pri tem je pomagal Sandi Muhejlič, pri formuliranju idej pa so dobili podporo Nike Škrjanec. Vesna Cvek je pomagala pri finančni strukturi in oblikovanju cen. Alma Liber iz SRIP Trajnostnega turizma je dala neprecenljivo podporo, da so bile ideje v skladu s smerjo razvoja slovenskega turizma, ki se osredotoča na butičnost in trajnost.

Sobotni večer je bil namenjen testni predstavitvi 11 idej in 10 ekip, ki so imele raznovrstne ideje. Žal smo na odru v finalnem delu lahko predstavili le 5 ekip in idej.

Tridnevni dogodek se je zaključil v nedeljo s predstavitvijo 5 idej pred petčlansko komisijo, ki so jo sestavljali Luka Svetec iz Zavoda za turizem in šport Kamnik, Dejan Ristič iz Turizma Ljubljana, Uroš Rak, predsednik podjetniškega kluba Kamnik in direktor podjetja Koles d.o.o., ter Ivan Hribar in Aleš Juhant, aktivna člana podjetniškega kluba Kamnik in podpornika KIKštarterja ter uspešna podjetnika.

Zaključni dogodek je obiskal tudi župan Občine Kamnik Matej Slapar, ki je z zanimanjem spremljal ideje, ki se bodo razvile v Občine Kamnik, tudi s pomočjo podpore Občine, ki je za udeležence dogodka in razvoj idej razpisala 25.000€ sredstev.

Po odlični predstavitvi idej, kjer so z vprašanji sodelovali tudi obiskovalci, je Nika Škrjanec podala pohvale in komentarje za nadgradnjo vseh pet predstavljenih idej. Uroš Rak je v imenu Podjetniškega kluba Kamnik, razglasil zmagovalce in podelil vrednostne bone prvim trem ekipam, ki so po oceni članov zaslužile prva tri mesta. Zmagovalec 3. vseslovenskega turističnega start-up vikenda je postal Gregor Torkar, ki bo odprl točilnico slovenskih craft piv v Kamniku. Prvo nagrado in 1.200 evrov je osvojil produkt Pir pr`debeluhu, drugo nagrado in 500 evrov produkt “Divja zgodovinska huharija” ( ekipo so setavljale Polona Janežič, Katja Rebolj, Pavla Peterle Udovič) in tretjo nagrado ter 300 evrov “Doživetje srednjeveške večerje”– Darja Pirš. Tudi letos so finančne nagrade prispevali Podjetniški klub Kamnik.

Poleg tega so bile podeljene tri posebne nagrade, ki jih je podaril SRIP trajnostni turizem.

Dogodek je bil uspešen in je pokazal, da v Sloveniji obstaja veliko inovativnih poslovnih idej s področja turizma, ki so v skladu s trendi butičnosti in trajnosti. Poleg tega je bil dogodek dobra priložnost za mreženje in povezovanje med podjetniki ter za pridobivanje dragocenih izkušenj in znanj od strokovnjakov s tega področja.

Občina Kamnik je s svojo podporo dokazala, da je zainteresirana za razvoj turizma v regiji ter da se zaveda pomena inovativnih idej in podjetništva za razvoj gospodarstva. Sredstva, ki jih je razpisala za podporo najboljšim poslovnim idejam, so dragocena spodbuda za mlade podjetnike, ki bodo s svojimi idejami in inovativnostjo lahko prispevali k razvoju turizma v regiji ter krepitvi gospodarstva in zaposlovanja.