201809.26

Analiza nepremičninskega trga v Domžalah in Kamniku: kaj se dogaja s cenami in prometom stanovanj

Pregled dogajanja celotnega slovenskega nepremičninskega trga pokaže, da so cene po letih kriznega padanja dno dosegle v tretjem četrtletju leta 2014, ugotavljajo analitiki Banke Slovenije. Odtlej pa v večjem delu Slovenije stanovanjske nepremičnine pridobivajo na vrednosti. Kamnik in Domžale v tem pogledu nista izjemi. Rast tako števila sklenjenih poslov s stanovanji kot cen je izrazitejša od slovenskega povprečja. In sodeč po napovedih, se bo takšen trend nadaljeval.

V kriznih letih je bilo z nepremičninami v okoliških občinah tako malo sklenjenih poslov, da podrobna kakovostna analiza ni bila možna. S prebujanjem trga v letu 2015 pa je število transakcij bilo postalo zadostno, da je državna Geodetska uprava v svoja poročila začela vključevati tudi dogajanje v občini Kamnik in Domžale (Komenda, Trzin in Mengeš pa še vedno niso del analize).

Kvadratni meter stanovanj v Domžalah za dobrih 100 evrov dražji kot v Kamniku

Geodetska uprava RS na podlagi vzorca 140 lanskih transakcij rabljenih stanovanj v Kamniku ugotavlja, da so se stanovanja lani v povprečju prodajala po 1.720 evrov na kvadratni meter uporabne površine. To je za sedem odstotkov več od ugotovljene vrednosti stanovanja v letu 2016 ter za 14 odstotkov več kot leta 2015. (Leto izgradnje povprečnega stanovanja v vzorcu je 1983, povprečna uporabna površina pa 54 kvadratnih metrov.)

Domžalska stanovanja pa so v zadnjih letih za nekaj več kot 100 evrov na kvadratni meter dražja od kamniških. V minulem letu so se v povprečju prodajala po 1.840 evrov za kvadratni meter uporabne površine. To je tri odstotke nad povprečno ceno leta 2016 ter 14 odstotkov več od povprečne cene v letu 2015. (Podobno kot pri kamniških stanovanjih je povprečno leto izgradnje 1982, prav tako primerljiva je tudi povprečna uporabna površina prodanih stanovanj s 50 kvadratnimi metri.)

Geodetska uprava stanovanja v krajih Trzin, Mengeš, Radomlje, Moste, Komenda, Lavrica, Dol pri Ljubljani, Ig analizira pod skupino »ostalih okoliških naselij Ljubljane«. Povprečna cena stanovanja v omenjenih občinah za kvadratni meter je lani medletno poskočila za sedem odstotkov na 1.820 evrov, v dveh letih pa za 12 odstotkov. Številke so podobne kot jih državni analitiki zaznavajo v domžalskem nepremičninskem trgu.

Analitiki pričakujejo rast v obrobnih mestih Ljubljane

S takšno rastjo cen sta kamniški in domžalski trg rabljenih stanovanj malenkost nad povprečjem države. V celi Sloveniji so se cene v dveh letih povišale za 11 odstotkov, pokažejo podatki povprečja. Kot v pregledu cen stanovanj v okolici Ljubljane poročajo Finance (https://www.finance.si/8937353), analitiki Banke Slovenije predvidevajo manjšo rast povpraševanja v mestih, kjer so se cene že močneje zvišale (na primer v Ljubljani), višjo pa v obrobnih mestih in krajih (pri čemer ne navedejo katerih).

Za tretjino več prodanih stanovanj kot leta 2015

Obseg prometa z rabljenimi stanovanji je v zadnjih treh letih za občine Domžale in Kamnik v porastu za več kot 30 odstotkov, še ugotavljajo analitiki na Geodetski upravi. Za primerjavo omenimo, da se je promet v povprečju okrepil za 24 odstotkov.