201701.20

Brezposelnost v Kamniku najnižja po letu 2009

Z rastjo gospodarske aktivnosti v Sloveniji je zaznati močnejše okrevanje na trgu dela. Nedavno je na ravni državi število brezposelnih po letih trde krize zdrsnilo pod 100 tisoč, v Kamniku na padec mejnika tisoč brezposelnih še čakamo (oktobra lani je bilo brezposelnih 1.077 oseb).

Kamnik se v tem tisočletju vselej predstavlja kot občina s podpovprečno stopnjo brezposelnosti v državi. Lani oktobra je ob krepitvi lokalnega in okoliškega gospodarstva padla na 7,9 odstotka, kolikor znaša tudi 10-letno povprečje v kamniški občini. Brezposelnost je tako za 2,6 odstotne točke pod slovenskim povprečjem.

Stopnja brezposelnost (v %)
brezposelnost_2_okt
Viri: Surs, lastni izračuni

Brezposelnost se znižuje predvsem v zadnjem letu in pol, pred tem so kamniški brezposelni z večjo težavo kot drugod po Sloveniji prihajali do novih služb. Avgusta leta 2015 je denimo brezposelnost v kamniški občini registriranih prebivalcev pri 10,2 odstotka zgolj za 1,6 odstotne točke zaostajala za slovenskim povprečjem, kar je bila najnižja razlika v zadnjih desetih letih. Odtlej pa se je v Kamniku in okolici našlo več priložnosti za delo.

Več kot 90 odstotkov brezposelnih v kamniški občini išče zaposlitev več kot leto dni (36 odstotkov več kot dve leti). Tako imenovana strukturna brezposelnost je podobna tudi na ravni države.

Spodbudni so podatki o relativno nizki ravni brezposelnosti mladih v kamniški občini. Stopnja brezposelnosti v starostni skupini od 15 do 24 let znaša 13 odstotkov, medtem ko na ravni državi 22 odstotkov. Delež Kamničanov starih med 25 in 29 let, ki aktivno iščejo zaposlitev, a je ne dobijo, znaša devet odstotkov, na ravni države pa 14 odstotkov.

Stopnja brezposelnosti po različnih starostnih skupinah (v %)
brezposelnost_leta
Viri: Surs, lastni izračuni

Jure Ugovšek (jure.ugovsek@gmail.com)