201511.24

Elektrina, Koofr in Octopus CyrWheel predstavili svojo podjetniško izkušnjo

V KIKštarterju smo prisluhnili trem uspešnim Kamničanom, podjetnikom v različnih fazah razvoja, ki so predstavili svojo poslovno pot in izkušnje.

Ambrož Modrijan z novoustanovljenega podjetja Octopus CyrWheel, je šele pred kratkim ustanovil svoje podjetje, v katerem izdeluje aluminijasta cirkolesa prevlečena s pvc prevleko. Cirkolesa se uporabljajo za vrtenje ter s tem na zanimiv način povezuje šport in ples. Cirkolo pri nas še ni razširjeno, kar potrjuje tudi dejstvo, da je Ambrož večino svojih izdelkov prodal v tujino, kjer konkurenco namerava premagati s precej nižjo ceno in boljšo izdelavo, saj je njegov obroč edini s pvc prevleko ter nekaj deset evrov cenejši od cirkoles ostalih izvajalcev.

Ena izmed delavnic v okviru KIKŠtarterja.

Ena izmed delavnic v okviru KIKŠtarterja.

Medtem ko se Ambrož še spopada s začetnimi težavami, kot je iskanje lastne delavnice, financami in iskanjem naročnikov, pa je Koofr že dobro znano podjetje, ki je leta 2013 prejelo tudi nagrado startup leta. Direktor podjetja Damjan Matičič, je povedal, da je bila prvotna ideja narediti oblačni sistem, ki bi bil boljši od DropBoxa. V nekaterih pogledih jim je to celo uspelo, v drugih pa ne. Vsekakor je prednost Koofra pred konkurenco v tem, da na enem mestu povezuje storitve različnih oblakov, ki jih ima uporabnik pri drugih ponudnikih, kot so že omenjeni DropBox, Google ali Amazon. Koofr svojo storitev uspešno prodaja tako uveljavljenim podjetjem, kot sta Simobil in Telekom pri nas, ter Deutsche Telekom in Huawei v tujini. Brez faktorja sreče ne gre, pomembno je biti ob pravem času na pravem mestu – vendar moraš biti takrat pripravljen najbolje kar si lahko, je zaključil Matičič.

Kot zadnji se je predstavil Urban Bergant, kamniški občinski svetnik ter podpornik KIKštarterja, ki pa je tudi direktor uspešnega podjetja Elektrina, ki izdelujejo podporni sistem za vgrajevanje naprav v oblak, s čimer so nam različne naprave dostopne preko računalnika, mobilnika ali tablice. Kot primer je predstavil delovanje toplotne črpalke Kronoterm, s katero lahko po zaslugi elektrine upravljamo tudi ko nas ni doma.

Delavnica KikStarter

Delavnica KikStarter

Vsa tri podjetja so dokaz, da se z dobro idejo da uspeti tudi v času, ko je splošnega optimizma v družbi vse manj. Z novoustanovljenim KIKštarterjem pa smo v Kamniku dobili še eno platformo več, na kateri se bodo lahko preizkušale in izpopolnjevale podjetniške ideje.

Besedilo in fotografije: Spletni portal Kamničan.si