201810.28

Kamnik med TOP 10% občin po kvaliteti življenja

Po zaslugi nadpovprečno močnega gospodarstva, možnosti zaposlitve, solidne infrastrukture, zdravega, zadovoljnega prebivalstva, … , se kamniška občina uvršča med kraje, v katerih se v Sloveniji najbolje živi, pokaže raziskava oktobrske revije Moje finance.

V prispevku bom izpostavil nekaj od 48 kazalnikov, ki so občino Kamnik uvrstili na 11. mesto med 212 občinami. S serijo zbranih podatkov bomo Kamnik postavil ob bok bližnjim občinam: Domžale, Komenda, Mengeš in Trzin, ki se prav tako uvrščajo nad slovensko povprečje.

Analiza ostalih kazalnikov omenjenih občin pokaže, da so omenjene občine med gospodarsko najmočnejšimi v državi. V splošnem je z infrastrukturo relativno dobro poskrbljeno za poslovanje, podjetja so produktivna, še zlasti v občini Trzinu, ki je po kazalcu dodane vrednosti s 50 tisočaki na občana rekorderka v Sloveniji.kamnik

Prebivalci omenjenih občin svoje zdravje ocenjujejo nadpovprečno dobro, kar je na nek način tudi kazalec zadovoljstva z bivanjem v občinah. Je pa nekoliko neugodna statistika glede kriminalitete. Očitno so kakovost življenja in gospodarsko moč občin prepoznali tudi nepridipravi. Število tatvin (preračunano na prebivalca) je nadpovprečno v primerjavi z drugimi slovenskimi občinami. Glavni razlog za to je verjetno v večjem številu poslovnih objektov, v Trzinu pa statistiko kvari tudi bencinski servis ob obvoznici.