202002.27

Kamnik po kvaliteti življenja med top 10%

Po zaslugi nadpovprečno močnega gospodarstva, možnosti zaposlitve, solidne infrastrukture, zdravega, zadovoljnega prebivalstva, … , se kamniška občina uvršča med kraje, v katerih se v Sloveniji najbolje živi, pokaže raziskava revije Moje finance.  V prispevku bom izpostavil nekaj od 48 kazalnikov, ki so občino Kamnik uvrstili na 26. mesto med 212 občinami. S serijo zbranih podatkov bomo Kamnik postavil ob bok bližnjim občinam: Domžale, Komenda, Mengeš in Trzin, ki se prav tako uvrščajo nad slovensko povprečje.

moje_finance1

Metodologija razvrstitve je razložena na povezavi.

moje_finance2

»Če sodimo po uvrstitvi omenjenih občin na lestvici Naj občin, bi lahko rekli, da se v peterici zares dobro živi. Kar štiri občine so uvrščene med TOP 10, Kamnik je na 20. mestu. Najbolje se je odrezala Komenda, ki je letos osvojila bronosto medaljo in lansko uvrstitev izboljšala za kar štiri mesta. Kamnik je v primerjavi z lani izgubil 9 mest, največ mest, 12, pa je pridobila občina Mengeš,” Marja Milič, urednica Mojih financ, ki je analizirala 212 slovenskih občin.

“Gre za gospodarsko zelo močne občine, ki imajo dobro urejano infrastrukturo. Ta na eni strani nudi ugodno okolje za poslovanje podjetij in na drugi za življenje občanov. Tudi struktura prebivalcev je precej ugodna – več je višje in visokoizobraženih, povprečna starost je dobrih 40 let, manj je tudi ločitev, občani pa so tudi relativno bolj zdravi v primerjavi s povprečjem Slovenije. Sosedska povezanost v omenjenih občinah oziroma pripravljenost priskočiti sosedu na pomoč ne odstopa od povprečja. Že več let zapored ugotavljamo povezavo med gospodarsko močnimi občinami in ravnjo kriminalitete. Stastika je v te občinah precej neugodna. Število tatvin (prepračunano glede na število prebivalcev) je nadpovprečno. Trzin je druga najbolj ‘privlačna’ občina za tatove, takoj za Ljubljano. Glavni razlog za to je verjetno v večjem številu poslovnih objektov,” še pove Marja Milič.

Avtor: Jure Ugovšek