201702.23

Kamnik po kvaliteti življenja med top 15%

Po zaslugi nadpovprečno močnega gospodarstva, možnosti zaposlitve, solidne infrastrukture, zdravega, zadovoljnega prebivalstva, … , se kamniška občina uvršča med kraje, v katerih se v Sloveniji najbolje živi, pokaže raziskava februarske revije Moje finance.

V prispevku bom izpostavil nekaj od 41 kazalnikov, ki so občino Kamnik uvrstili na 26. mesto med 211 občinami (vseh občin v državi je 212, a Ankaran zaradi nedostopnosti podatkov v raziskavi ne nastopa). S serijo zbranih podatkov bomo Kamnik postavil ob bok bližnjim občinam: Domžale, Komenda, Mengeš in Trzin, ki se prav tako uvrščajo nad slovensko povprečje.

kamnik1

Op.: Prikazane so uvrstitve med 211 občinami (rang)

Vir: Moje finance

kamnik4

kamnik3 kamnik2

Vir: Moje finance

Gospodarsko nadpovprečne občine, kar na žalost vedo tudi nepridipravi

“Analiza kazalnikov omenjenih občin kaže, da so omenjene občine med gospodarsko najmočnejšimi v državi. V splošnem je z infrastrukturo relativno dobro poskrbljeno za poslovanje, podjetja so produktivna, še zlasti v občini Trzinu, ki je po kazalcu dodane vrednosti s skoraj 44 tisočaki na občana rekorderka v Sloveniji, kjer je sicer povprečje nekaj manj kot 8.500 evrov. Prebivalci omenjenih občin svoje zdravje ocenjujejo nadpovprečno dobro, kar je na nek način tudi kazalec zadovoljstva z bivanjem v občinah. Je pa nekoliko neugodna statistika glede kriminalitete. Očitno so kakovost življenja in gospodarsko moč občin prepoznali tudi nepridipravi. Število tatvin (preračunano na prebivalca) je nadpovprečno v primerjavi z drugimi slovenskimi občinami. Glavni razlog za to je verjetno v večjem številu poslovnih objektov, v Trzinu pa statistiko kvari tudi bencinski servis ob obvoznici,” pove Marja Milič, urednica Mojih financ, ki je analizirala 211 slovenskih občin.