201710.05

Kamnik – turistična destinacija

Ena od vidnejših dobrih novic o slovenskem gospodarstvu v letošnjem letu je zagotovo, da panoga oz. sektor turizma raste tako po številu gostov kot doseženih prihodkih in številu zaposlenih.

Občina Kamnik pri tem ni izjema, saj kamniški turizem v letošnjem letu raste hitreje od vseslovenskega povprečja. Še zlasti je to očitno pri obisku Velike planine, ki je največja posamična turistična destinacija v naši občini, kar zadeva planinarjenje, pohodništvo, gorsko kolesarstvo in bogato etnološko kulturno dediščino (pastirsko naselje in planšarska kultura, sir trnič itn.) poleti ter zimske športe pozimi.

Statistični podatki o obratovanju nihalke, ki iz doline Kamniške Bistrice obiskovalce prepelje na Veliko planino, so dovolj zgovorni, če primerjamo prevoze med letošnjim in lanskim rekordnim letom, saj je bilo v prvih 8 mesecih letošnjega leta prepeljanih kar 10.000 potnikov več kot v enakem obdobju lani. Tudi obisk planine iz drugih smeri je v porastu.

Tudi druge turistične destinacije in kapacitete so bile v dobri prvi polovici leta 2017 dobro zasedene. K celotni zgodbi seveda največ pripomorejo edinstvena ponudba, ki jo sestavljajo Terme Snovik, Arboretum Volčji potok, Naravni zdravilni gaj Tunjice, novi Ekoresort pod Veliko planino ter drugi turistični in namestitveni ponudniki. Spodnja tabela prikazuje podatke o nočitvah od januarja 2014 do avgusta 2017.

Število nočitev po mesecih v občini Kamnik

Število nočitev po mesecih v občini Kamnik.

Z nočitvami je bilo letos glede na lansko leto takole: januar, februar in marec 2017 so bili slabši glede na prve tri mesece leta 2016 (za od slabih 7 % pa vse do dobrih 18 % manj nočitev). Toda letošnji april, maj in junij so bili precej boljši od teh treh mesecev v letu 2016 (za od nekaj nad 25 % pa vse do skoraj 59 % več nočitev). Julija in avgusta, ko je turistična sezona dosegla vrhunec, je bilo tudi največ doslej zabeleženih nočitev v letu 2017, in sicer skupaj za dobrih 20 % več kot v istem obdobju lani. Povprečna stopnja rasti nočitev turistov na območju naše občine pa je od januarja do avgusta 2017 znašala nekaj več kot 15 % glede na enako obdobje lani, oz. v letošnjem letu smo zabeležili več kot 7.100 nočitev več, kot v enakem obdobju lanskega leta.


Bistveno je, da se vsi gostje v naših koncih dobro počutijo in da se radi vračajo. Kot odlično destinacijo pa nas ocenjujejo tudi na raznih anketah in tekmovanjih, saj na teh kot destinacija Kamnik redno pobiramo najvišje nagrade. Pomembnost panoge turizma se kaže v tem, da le-ta pomeni neposredni izvoz storitev in s tem uvoz tujega (svežega) denarja, kar nas kot družbo dela bogatejše. Verjamem, da se bodo tako turizem kot tudi druge panoge, povezane z njim, in pa tudi ostali sektorji gospodarstva še naprej razvijali, zato hvala vsem, ki ustvarjate dodano vrednost za našo občino/državo.


Matej Slapar,
podžupan Občine Kamnik