201806.22

Obisk predstavnikov Indijskega veleposlaništva v občini Kamnik

Občino Kamnik in člane Podjetniškega kluba Kamnik, so v sredo, 13.6.2018 obiskali predstavniki Indijskega  veleposlaništva. Obisk delegacije iz  veleposlaništva je bil drugi v zadnjih dveh letih, kar kaže na interes po povezovanju kamniškega gospodarstva in Občine Kamnik z indijskim gospodarstvom. Ker ves svet postaja globalna vas, je za kamniška podjetja dobrodošel vpogled tudi v nekoliko oddaljene, za koga morda eksotične trge. Poznavalci pravijo, da ni potrebno osvojiti ogromnega indijskega trga, zadostuje ena vstopna točka na ta trg. Gostitelja tokratnega obiska sta bila podžupan Občine Kamnik, Matej Slapar in direktor ter solastnik podjetja Nektar Natura, Tomaž Lah. Na sestanku so sodelovali tudi nekateri člani Podjetniškega kluba Kamnik in predstavniki zadruge KIKštarter – Co-working prostor Kamnik.

Glavna tema sestanka je bila možnost sodelovanja slovenskih in kamniških podjetij z indijskim gospodarstvom, govorili pa so tudi o sodelovanju med Start up podjetji iz Indije in KIKŠtarterjem. Možnosti povezovanja in sodelovanja sta  predstavila Žaneta Statevska, predstavnica marketinga na Indijskem veleposlaništvu in  Ravi Kumar Jain, Drugi sekretar in predstavnik za gospodarske zadeve, ki sta izpostavila priložnosti in pomen Indijskega gospodarstva v svetu.

NN_indijska delegacija 4

Aleš Juhant, predsednik PKK, Tomaž Lah, član UO PKK in gostitelj, Saša Božič, Nektar Natura

Po zadnjih podatkih je Indija pristala na petem mestu lestvice najmočnejših svetovnih gospodarstev in sicer takoj za ZDA, Kitajsko, Japonsko in Nemčijo. Bruto domači proizvod raste vsako leto, za obdobje 2018-2019 je predvidena rast 7.4%.

NN_indijska delegacija 2

Žaneta Statevska, predstavnica marketinga na Indijskem veleposlaništvu, Ravi Kumar Jain, Drugi sekretar in predstavnik za gospodarske zadeve, Matej Slapar, podžupan Občine Kamnik in generalni sekretar PKK, Matija Matičič, zadruga KIKštarter

Po podatkih IMF za leto 2018 je Indija najhitreje rastoče gospodarstvo, ob tem pa je tudi za 30 mest napredovala na lestvici Ease of doing business (EODB index). EODB index pomeni poenostavljeno poslovanje in regulacijo poslovanja ter močnejša zaščita lastniških pravic.

Indijska vlada je vzpostavila štiri vladne programe: Make in India, Skill India, Digital India in Startup India.

Dva programa, ki bi bila posebnega interesa za slovenska podjetja, sta Make in India ter Startup India.

Prvi program je bil lansiran leta 2014 z namenom spodbude tuje neposredne investicije (TNI) v 25 sektorjih, kjer je dovoljeno 100% TNI. Od samega začetka program Make in India beleži izjemne uspehe, saj je med aprilom in decembrom 2017 pridobil TNI v višini US$ 35.94 milijard.

Najbolj perspektivni sektorji za TNI so:

  • storitve, telekomunikacije, računalniška programska in strojna oprema, razvoj infrastrukture, avtomobilizem, trgovanje, kemikalije, energetika in gradbeništvo.

Namen programa Startup India je vzpostaviti močan ekosistem za spodbujanje inovacij in zagonskih podjetij. Indija ima več kot 20.000 Startup podjetij, vsako leto se ustanovi 1.400 novih, skupne investicije pa se gibljejo v višini $6.4 milijard v prvi polovici 2017.

Za dodatne informacije članom Podjetniškega kluba Kamnik lahko posredujemo PPT predstavitev predavanja (sporočilo pošljete na e-mial pr@podjetniskiklub.si ).

NN_indijska delegacija 3

NN_indijska delegacija 1