201506.10

Odprtje KIK Štarter-ja in prvo srečanje Podjetniškega kluba Kamnik

Župan Marjan Šarec se je zvečer udeležil odprtja KIK Štarter-ja in prvega srečanja Podjetniškega kluba Kamnik. Slavnostnega odprtja prostorov, ki jih je mladim, bodočim podjetnikom za simbolično najemnino odstopilo podjetje Iskra Mehanizmi, se je, poleg poslanca mag. Mateja Tonina in podžupana Mateja Slaparja, udeležilo še približno 50 uspešnih podjetnikov občine Kamnik in njene širše okolice.

KIK Štarter je ustvarila skupina mladih prostovoljcev iz Mladinskega centra Kotlovnicain ustvarila prostor za »coworking«, ki deluje v prostorih nekdanje Smodnišnice, v neposredni bližini Mladinskega centra Kotlovnica. Poleg uporabe delovnega prostora in opreme, kar je običajno za podobne »coworking« prostore, ponuja KIK Štarter tudi redna izobraževanja in predstavitve dobrih praks ter stimulativno okolje, vpeto med industrijsko dediščino in kulturnim središčem Kamnika. Omogoča dnevno, večdnevno ali mesečno souporabo delovnih prostorov ali pisarne. Souporaba prostora znaša 25 evrov na mesec, lastna pisarna pa 70 evrov mesečno.

Namen KIK Štarter-ja je, opogumiti vse mlade, ki jim je samozaposlitev edina možnost za preživetje. Kot so dejali pobudniki: »Če sediš doma sam, izoliran, boš veliko težje dobil in kakovostno izvajal projekte kot, če si del večje skupnosti ustvarjalcev različnih profilov, ki si lahko medsebojno pomagajo. Sodelovanje, interdisciplinarno razvijanje idej, odprta komunikacija ter delitev z drugimi, so osnovne značilnosti coworkinga.«

Okrogla miza v okviru prvega srečanja.

Okrogla miza v okviru prvega srečanja.

Cilj pa, mladim ponuditi prvi poslovni prostor, mreženje nadarjenih posameznikom najrazličnejših profilov, prenos znanja in izkušenj na začetnike, ustvarjati ustvarjalno okolje, ki spodbuja inovacije, podjetništvo ter s tem pripogniti k zagonu gospodarstva v Kamniku in ustvariti fleksibilnost vseh členov gospodarstva, torejustvariti inovativno okolje in ponuditi priložnost razvoja in uresničitve. Do sedaj sta se izvedli dve start up podjetniški delavnici (izvedba: Geek House, Tehnološki park Ljubljana), odvijajo se interna druženja stanovalcev (KikŠtarter piknik, sestanki), izvedli so se trije KIK OFF večeri (Sibaboards, Koofr, Elektrina, Octupus Cirkolesa, Mali grad, Maister), izvedena je bila delavnica spletnega marketing in pospeševanja prodaje,oddaja se prostor in deluje programska skupina.

Udeleženci prvega srečanja podjetniškega kluba v prostorih KIKŠtarterja.

Udeleženci prvega srečanja podjetniškega kluba v prostorih KIKŠtarterja.

Podjetja ne financirajo delovanja, lahko pa poklonijo opremo ali financirajo posamezni projekt, podjetniki so lahko mentorji posameznim projektom oziroma Start upom podjetjem, podjetja sodelujejo pri prenosu znanja na posameznike in podjetja, na voljo je mentorstvo. Cilj sodelovanja je torej, skupaj s podjetji ponuditi ustvarjalno okolje z dejanskimi izzivi ter prenos znanja in izkušenj tako med mlade kot med podjetje.

Zbrane je najprej nagovoril župan Marjan Šarec:»Večkrat sem slišal, da Občina nima posluha za podjetnike. Lahko, da se ustvarja tak vtis, a temu še zdaleč ni tako. Javna uprava je nekaj popolnoma drugega kot je privatni sektor in tega se zavedamo, tudi sistem javne uprave pri nas ni dober. In tudi tega se zavedamo. Privatni sektor pa je velikokrat v veliki meri od te javne uprave tudi odvisen. Žal je tak čas, da plodnih tal za investicije ni. Žal so to realni problemi. A ker je probleme potrebno reševati, smo se v tem mandatu odločili, da bomo dali večjo težo podjetništvu. V našim svetniških vrstah, v naši stranki imamo Urbana Berganta, ki je podjetnik v praven pomenu besede, ki ve kaj je to podjetništvo. Kljub temu, da ga je marsikdo hotel prepričati, da naj se ne meša v politiko, sem vesel, da se je odločil drugače. Ker če ne bo podjetnikov v politiki, potem je vse brezupno. In zato sem vesel, da smo stopili skupaj z Urbanom Bergantom. Da smo na prvi poti dokazujete tudi vi z današnjo udeležbo. Saj je čas, da se resno pogovorimo, kako v Kamniku urediti pogoje za podjetništvo, da bo tudi podjetništvo zaživelo v še večji meri. Mladi podjetniki, ki bodo šele začeli svojo pot, ki bodo zbrali ta pogum, tudi pod vašim mentorstvom, bodo lahko naredili kakšno zgodbo, tudi zgodbo o uspehu. Tako kot na primer gospod Joc Pečečnik,« svoje misli pa na koncu zaključil z refrenom pesmi:»Problemi so, problemi bodo, … Iskrena hvala, da ste prišli in upam, da bomo imeli redna srečanja in da bomo kakšen težak oreh tudi rešili. Hvala in srečno KIK Štarterju.«

Odprtje KikStarterja Kamnik

Odprtje KikStarterja Kamnik

Nato je vodja projekta KIK Štarter Matjaž Jug predstavil idejo, vizijo, delovanje in povezovalno zgodbo za mlade zagnane ljudi – polne dobrih podjetniških in inovativnih idej, ki želijo ustvarjati, sobivati in se nadgrajevati – tako osebno kot poslovno – ter Kamniku prinesti dodano vrednost – vse pod eno streho.

Sledila je okrogla miza z naslovom Razmišljajmo globalno – delujmo lokalno, na kateri so svoje podjetniške poti, vzpone in padce, želje in skrbi, pa tudi zanimive zgodbe in prigode, na katere danes gledajo z nasmeškom, predstavili direktor skupine Interblock d.d. Joc Pečečnikdirektor podjetja Elektrina d.o.o. Urban Bergantdirektor podjetja Terme Snovik d.o.o. Ivan Hribargeneralni direktor podjetja Calcit d.o.o. Matevž Kirnin direktor podjetja Nektar Natura d.o.o. Tomaž Lah.

KikStarter

KikStarter

Sklepno dejanje današnjega dne je bilo ustanovitev Podjetniškega Kluba Kamnik.Njegovo delovanje je predstavil podžupan Matej Slapar in med drugim dejal:»Klub naj bi deloval na ta način,da bi se člani dobivali dva krat letno, v prijetnem okolju bi si izmenjali mnenja, morda naredili nova partnerstva ali pa se samo v prijetnem vzdušju pogovorili. Vsake pol leta se zamenja predsednika oziroma vodstvo, s čimer bi zagotovili, da bi bil le-ta ves čas živ in aktiven. Klub bo družbeno odgovoren, kar naj bi se izkazovalo tudi s tem, da bi pomagali KIKŠtarter-ju in s tem mladim podjetnikom, v obliki mentorstva oziroma izmenjave idej, preko česar boste lahko s pomočjo dobrih kadrov zrastli vi in predvsem tudi mladi. S povezovanjem v okviru kluba lahko en drugemu pomagate tudi pri nastopu na tujih trgih v Evropi, v svetu in ste si tam v pomoč. Morda pa skupaj najdete tudi partnerstva v morebitnih evropskih razpisih in drugih skupnih nastopih. V klubu so seveda dobrodošli vsi.« Predsedniško palico so zbrani za prve pol leta zaupali Urbanu Bergantu, predsedniku Odbora za podjetništvo in turizem ter direktorju podjetja Elektrina d.o.o..

Za vezno besedo je poskrbela Nina Irt, za vodenje okrogle mize pa novinar častnika Finance Jure Ugovšek.