202304.25

Ogled dobre prakse podjetij: Podjetje Yaskawa, Koles, Podjetniški inkubator Kočevje ter Ranč Marina

V ponedeljek, 17. aprila 2023, smo si člani Podjetniškega kluba Kamnik, na povabilo predsednika Podjetniškega kluba Kamnik, ogledali primer dobre prakse podjetij na Kočevksem.

Prva točka je bilo visokotehnološko podjetje Yaskawa, kjer smo si ogledali tudi proizvodnjo. Bili smo navdušeni nad inovativnostjo ter tehnološko naprednostjo podjetja, ki se kažejo tudi v visoki kakovosti njihovih izdelkov. Med ogledom smo si lahko ogledali tudi proizvodni proces, ki nas je še dodatno navdušil nad natančnostjo in avtomatizacijo dela.

Yaskawa je japonsko visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo različnih vrst industrijskih robotov in avtomatizacijske opreme. Podjetje je ustanovljeno že več kot 100 let in se uvršča med največje proizvajalce industrijskih robotov na svetu, ena izmed podružnic podjetja pa se nahaja tudi v Sloveniji.

Yaskawa je poznan po inovativnosti in visoki kakovosti svojih izdelkov, zato je med kupci zelo priljubljeno. Njihovi izdelki so uporabljeni v različnih industrijah, kot so avtomobilska industrija, proizvodnja elektronike, farmacevtska industrija in še mnoge druge.

Poleg tega Yaskawa nudi tudi celovite rešitve za avtomatizacijo proizvodnih procesov in njihovo optimizacijo, s čimer lahko podjetjem pomagajo pri izboljšanju produktivnosti, zmanjšanju stroškov in izboljšanju kakovosti izdelkov.

Pot smo nadaljevali v Podjetniškem inkubatorju Kočevje. . Njihov glavni namen je spodbujati razvoj podjetništva in podjetniške kulture v regiji Kočevske. Podjetniški inkubator Kočevje ponuja številne storitve za podjetnike, kot so poslovno svetovanje, mentorstvo, podjetniške delavnice, dostop do financiranja, poslovni prostori in več. Inkubator je tudi partner pri številnih lokalnih in regionalnih projektih, ki spodbujajo gospodarski razvoj in ustvarjanje delovnih mest v regiji.

3. podjetje, ki smo se ga ogledali je podjetje Koles d.o.o., katerega soustanovitelj in direktor je ravno predsednik Podjetniškega kluba Kamnik sicer Uroš Rak.

Podjetje Koles d.o.o. je bilo ustanovljeno l. 2019. Ukvarja se z izdelovanjem lesene lepljene konstrukcije iz pretežno kočevskega lesa. Podjetje se ponaša z najsodobnejšo tehnologijo in veliko stopnjo avtomatizacije proizvodnega procesa, kar jim omogoča konkurenčno ponudbo na trgu gradnje lesenih objektov. Proizvodni proces poteka s pomočjo CNC strojev za izdelavo lesenih konstrukcij, ki so v lasti podjetja. V svojih sušilnicah podjetje suši les za potrebe proizvodnje. Izdelki in storitve, ki jih ponujajo, so namenjeni predvsem slovenskemu trgu, vendar so del svojih izdelkov že uspeli prodati tudi v Italijo, Hrvaško in Francijo. Poleg izdelovanja lepljenih lesenih konstrukcij, podjetje ponuja tudi storitve, kot so sušenje rezanega lesa, dolžinsko in širinsko spajanje lesa ter CNC obdelava lepljencev. S svojo tehnologijo in znanjem na področju obdelave lesa, si podjetje prizadeva postati eno vodilnih podjetij v panogi gradnje lesenih konstrukcij.

Kot pa se za izlete spodobi, se je seveda na poti potrebno tudi okrepčati. Na zadnji točki, nas je prijazno sprejel g. Slavko Hrženjak, ki vodi Ranč Marina. Le ta se nahaja v neokrnjeni naravi v okolici Kočevskega. Ponuja pristno “western” izkušnjo, saj omogoča jahanje konj v pokriti konjski maneži, pa tudi na različne dolge izlete na konjskem hrbtu po okolici.

Na ranču imajo izkušene vodnike, ki vas popeljejo na neokrnjene izlete, ki trajajo nekaj ur, en dan ali celo več dni. Obstajajo tudi različne nastanitve, ki so na voljo, vključno s sobami in apartmaji.

Obisk podjetij Yaskawa, Podjetniškega inkubatorja Kočevje in Koles d.o.o. nam je omogočil vpogled v inovativnost ter tehnološko naprednost podjetij na Kočevskem. Vsi trije primeri dobre prakse so pokazali, da so podjetja sposobna ustvarjati kakovostne izdelke in storitve ter konkurenčno nastopati na trgu. Na obisku smo se tudi naučili, kako lahko podjetniški inkubator podpira podjetniško kulturo in razvoj regije, ter spoznali potencial, ki ga ima gradnja lesenih konstrukcij. Vse to nam daje upanje, da bodo podjetja na kočevskem tudi v prihodnje uspešna in konkurenčna.

Obdanost s prijetnimi ljudmi, ki delijo enako vizijo in imajo podjetniški duh, je na koncu dneva najbolj pomembna. In če se nahajamo v pravem okolju, nam lahko to še bolj pomaga. Na Ranču Marina so nas s svojo gostoljubnostjo navdušili, da smo lahko v popolnosti uživali v tem občutku skupnosti.