201705.30

Ogledalo kamniškega gospodarstva: rast prihodkov pod kamniškimi Alpami dvokratnik slovenskega povprečja

Maj je mesec, ko podatki večine slovenskih poslovnih subjektov postanejo javni. Zopet je prišel čas, ko se lahko zatopimo v sveže bilance kamniških podjetij, ki nedvomno sporočajo, da se ugoden trend rasti kamniškega gospodarstva, ki smo mu priča v zadnjih letih, nadaljeval tudi v letu 2016.

Prihodki od prodaje kamniških podjetij so lani v povprečju zrasli za 7,6 odstotka oziroma 37 milijonov na 523 milijonov evrov. Za primerjavo omenimo, da rast prodaje povprečnega slovenskega podjetja znaša 3,5 odstotka, torej polovica kamniške rasti.

Zgovoren o stanju kamniškega gospodarstva zadnjih let je tudi podatek, da so vsa slovenska podjetja skupaj šele lani prvič po izbruhu gospodarske krize v letu 2008 uspela ustvariti prihodke od prodaje višje od 80 milijard evrov in po osmih letih spet ustvariti rekordne prihodke. Kamniška podjetja so s predkriznim mejnikom opravila že leta 2013, odtlej pa rekordno prodajo nizajo iz leta v leto. Lani so tako prodala že za 26 odstotkov več kot pred krizo.

Rast prihodkov Kamnik in Slovenija
kamnik_2016

Razveseljuje še številka, da je večina nove rasti ustvarjene na izvoznih trgih, kar zgovorno priča o konkurenčnosti kamniškega gospodarstva, kot tudi to, da je dobiček visok, kot še nikoli doslej. Podrobneje se bom tem in podobnim postavkam poslovnih izidov in bilanc posvetili v prihodnjih prispevkih Ogledala kamniškega gospodarstva, rade volje pa kakšno na to temo spregovorim z vami na Kamniškem forumu, ki bo v sredo, 14. junija 2017 med 17.00 in 20.00 v Domu kulture Kamnik.

Jure Ugovšek,
Novinar in urednik časopisa Finance
jure.ugovsek@finance.si