201701.28

Podjetniki, člani Podjetniškega kluba Kamnik dokazujejo, so proaktivni in vračajo družbi. In to podjetno.

Včeraj je potekala tretja skupščina Podjetniškega kluba Kamnik (PKK), na kateri je bil na predlog dosedanjega predsednika Tomaža Laha, potrjen novi predsednik Podjetniškega kluba Kamnik Aleš Juhant. Skupščina je bila po besedah gospoda Tomaža Laha prelomna in za slovenski prostor zelo ambiciozna, saj se je pokazalo, da podjetniki želimo ustvarjati spodbudno in razvito okolje. Ne le na retorični ravni. V enem večeru zbrana rekordna višina sredstev. Nismo pričakovali tako velikega odziva in višina zbranih sredstev je izjemna. Na pobudo Tomaža Laha – v času pobude predsednika, je bil včeraj ustanovljen podjetniški sklad KIKštarter Pospeševalnik d.o.o.  

Vlagatelji semenskega kapitala in solastniki pospeševalnika so tako postali člani Podjetniškega kluba Kamnik. »Skupaj ustvarjamo plodna tla za naše naslednike. Za to namreč gre! Za pomlajevanje nas “lahko že rečemo zrelih podjetij in podjetnikov” in za zorenje mladih, energičnih in neustrašnih ekip in posameznikov, ki ob nas iščejo svoj prostor pod soncem. Za to gre, da bo čim več enakih, vendar ne v revščini temveč v spodbudnem, razvitem in uspešnem okolju,« je svoje poslanstvo in vizijo pospeševalnika pojasnil Tomaž Lah. Poleg tega se je zahvalil podpredsedniku Urbanu Bergantu – pobudniku ustanovitve kluba, brez katerega tudi KIKŠtarter pospeševalnika nebi bilo: »Urban, poznam te kot mecena, ki se nerad izpostavlja in velikega človeka. Vesel sem, da imam priložnot oblikovati boljši jutri z ramo ob rami s teboj!«

Tomaž Lah, podpredsednik PKK

Tomaž Lah, podpredsednik PKK

Tomaž Lah in člani PKK

»Brez tako zavzete, družbeno odgovorne in sposobne ekipe (Nina Irt, Matej Slapar, Aleš Juhant, Matjaž Jug) kot je zbrana v klubu in sodelovanja občine in župana gospoda Marjana Šarca, nikakor ne bi speljali vseh projektov, ki smo si jih v mojem mandatu zastavili – hvala vam,« se je svoji ožji ekipi zahvalil Tomaž Lah.

Pred samo ustanovitvijo pospeševalnika je strokovna sodelavka PKK, Nina Irt pozvala vse prisotne člane: »Ne moremo vas še spustiti na sproščeni del dogodka, ker je pred nami – mirno lahko rečemo – najpomembnejši del današnjega dogodka. Prišli smo do trenutka – resnice. Stojimo pred ogledalom in časovnim strojem, ki nas bo vrnil 20 ali 30 let nazaj. Koga bomo uzrli? Močno upam, da vidite – sebe. Mladega. Z idejami. Upanji. Hrepenenji. Želite uspeti. Želite spreminjati svet….. Vsi, ki so do tega trenutka že izkazali svoj interes za vložek v sklad, so se pogledali v ogledalo in vsak po svojih zmožnostih pristopili nasproti mladim podjetnikom in njihovim poslovnim idejam. Vabimo tudi ostale, da se jim pridružite. Iskrena hvala.«

člani PKK

skupaj PKK

Matej Slapar, generalni sekretar PKK in podžupan Občine Kamnik,  Aleš Juhant, novi predsednik PKK in direktor podjetja Metal Profil, …, Judita Učakar Rženičnik, notarka, Matej Humar, novi direktor ustanovljenega podjetja   KIKštarter pospeševalnik d.o.o., Nina Irt, strokovna sodelavka PKK, Tomaž Lah, podpredsednik PKK in direktor podjetja Nektar Natura

Z uspešnim zaključkom ustanovitve pospeševalnika, pa se resno in odgovorno delo strokovnega naložbenega odbora šele začenja

Verjamemo, da smo uspeli formirati najbolj strokoven naložbeni odbor, ki bo neodvisno in strokovno odločal o naložbah, spodbujal podjetnike, jim pomagal postati uspešne na trgu in jih pripravil za naslednjo fazo – to je pridobitev investicij od večjih investitorjev, zbranih okoli KIKŠtarter pospeševalnika in preko podjetniških klubov v Sloveniji.

»Vidim neverjeten razvojni  potencial, ki se lahko razvije le na strokovnih temeljih in s sodelovanjem med podjetniki. Danes smo vsi mi dokazali, da nam je mar za družbo in da smo pripravljeni vračati v okolje. Hvala vam« , se je izrazil Tomaž Lah.

Vodja KIKštarterja Matjaž Jug je podal svoje poročilo o delovanju KIKštarterja in predstavil KIKštarter Start-up Weekend nagrajence, ki se bodo med drugimi v bodoče potegovali za semenski kapital novo ustanovljenega pospeševalnika.

Matjaž Jug

Matjaž Jug, vodja KIKštarter

coney

Ekipa Coney, pametni stožci

Coney2

Veronika

Kulturno presenečenje v izvedbi Matica Smolnikarja in Klare Koprivec

Podjetniški klub Kamnik in KIKštarter d.o.o. se veselita sodelovanja s sosednjimi občinami, ki ste že izrazile željo po spodbujanju mladih in podjetnikov in z veseljem vabita tudi okoliške podjetniške klube, da se pridružijo.

Tomaž Lah je svojo vizijo zaključil z naslednjo mislijo: »Vprašanje, kaj mi –kaj  jaz – kot podjetnik lahko naredim za premik na bolje, je rodilo odgovor in ustanovitev podjetja, katerega namen bo investiranje semenskega kapitala v start-up podjetja iz celotne regije. Program in model dela nameravamo prenesti na ostale regije in na ta način ustvariti kritično maso podjetnikov investitorjev in start-up inovativnih poslovno zanimivih idej za katera bomo ocenjevali, da nam bodo investirani kapital tudi vrnila z donosom. Danes je dan, ko dejansko prehajamo iz posameznih želja v dejanja vseh nas, ki si želimo soustvarjati prihodnost in narediti okolje v  katerem živimo boljše. Kot podjetniki seveda pričakujemo, da bo pospeševalnik uspešen, dobičkonosen in da bo prinašal rezultate. Nisem prepričan, da pot do rezultatov že vidimo, vem pa, da če spustiš snežno kepo po strmini navzdol, bo tudi če poti po kateri se vali ne vidimo, na koncu imela veliko energije in bo podirala ovire.«

Tomaž Lah je povabil k sodelovanju vse deležnike iz regije in si med drugim želi, da pomembnost regijskega povezovanja in priložnosti, ki jih nudi takšno sodelovanje med vsemi deležniki, prepoznajo tudi župani sosednjih občin in širše.

 

Sodelovanje PKK z Občino Kamnik in sosednjimi občinami bistvenega pomena

Tomaž Lah je v poročilu predsednika PKK v njegovem mandatu poudaril tudi tesno sodelovanje z županom Občine Kamnik Marjanom Šarcem in občinsko upravo in prenesel sveže in spodbudne informacije iz sestanka z županom Občine Kamnik gospodom Marjanom Šarcem. Dogovorila sta se, da bo Podjetniški klub Kamnik postal strokovni posvetovalni organ za gospodarstvo županu, ki je predlog podprl in z veseljem sprejel.

Marjan šarec, Aleš Juhant

Marjan Šarec, župan Občine Kamnik in Aleš Juhant, Novi predsednik PKK

Župan Občine Kamnik Marjan Šarec je vsem prisotnim podal svoj pogled na pomembnost  sodelovanja med Občino Kamnik in Podjetniškim klubom Kamnik:  »Podjetniški klub Kamnik sodeluje in omogoča mladim podjetnikom, da lahko začnejo. In to je izjemnega pomena, saj imajo mladi podjetniki voljo, energijo, znanje, nimajo pa zagonskega kapitala in izkušenj. V Podjetniškem klubu Kamnik se podjetniki še kako zavedajo, da plača ni naravni pojav, pa tudi, da če želiš nekaj prodati, moraš najprej to ustvariti. Občina je eden izmed segmentov na tej poti, na tej težki poti podjetništva. Verjamem, da podjetniki velikokrat ne razumejo zakaj se nekaj ne da, ali pa ne da hitro narediti, a po drugi strani je Občina zavezana zakonodaji, ki včasih ni ravno fleksibilna. Spoštovane podjetnice, spoštovani podjetniki, želim vam, da bi Podjetniški klub Kamnik deloval še naprej tako uspešno, da bi ustvarili skupen dialog z lokalno skupnostjo in vse najboljše pri nadaljnjem delu.«


Franc Jerič

Franc Jerič, župan Občine Mengeš

Zahvaljujemo se tudi županu Občine Mengeš Francu Jeriču, ki je vse zbrane toplo pozdravil v Mengšu in pozdravil pobudo za povezovanje kamniških in Mengeških podjetnikov.

Župana in vodsvo PKK

Aleš Juhant, novi predsednik PKK, Tomaž Lah, novi podpredsednik PKK, Marjan Šarec, Župan Občine Kamnik, Franc Jerič, župan Občine Mengeš, Matej Slapar, generalni sekretar PKK in podžupan Občine Kamnik

Aleš Juhant, novi predsednik PKK: Zahvala za zaupanje in cilji za naprej

Aleš Juhant, novi predsednik Podjetniškega kluba Kamnik, se je članom PKK zahvalil za zaupanje ob izvolitvi in povedal, da bo izpeljal začete projekte in začrtane naloge ter se trudil nadgrajevati delovanje PKK ter dodatno motivirati podjetnike, da aktivno pristopijo v Podjetniški klub Kamnik.

Tomaž Lah je novemu predsedniku čestital z naslednjimi besedami: »Aleš, srečen sem, da si delimo vrednote in to, da bomo skrbeli, da bo PKK klub poštenih, etičnih in družbeno odgovornih podjetnikov, me navdaja z optimizmom za naprej. Veselim se sodelovanja.«

Aleš Juhant, Tomaž Lah

Aleš Juhant, predsednik PKK in Tomaž Lah, podpredsednik PKK

Mitja Černe, BDO

Praktična predavanja za vsakega podjetnika: Mitja Černe iz podjetja BDO je govoril o davčni reformi.

mag. Grega Ome, EKO sklad

Praktična predavanja za vsakega podjetnika: mag. Grega Ome iz EKO sklada je zbrane seznanil o novostih Eko sklada za gospodarske družbe in podjetja.

Nagovor predsednika PKK pred ustanovitvijo KIKštarter pospeševalnika d.o.o.

Drage članice in člani Podjetniškega kluba Kamnik,

V veliko čast mi je, da Vas smem nagovoriti kot predsednik podjetniškega kluba – kluba najodličnejših poslovnežev v tem delu domovine in Evrope.

Kot podjetnik z globalnimi izkušnjami se zavedam, da živimo v čudoviti deželi. Prav tako živimo v delu sveta, ki je bil zgodovinsko  – in je lahko tudi v prihodnje,  med najkreativnejšimi območji na svetu.

Danes je nagovor zame in za klub prelomen, ker zaznamuje prehod k novi spodbudi lokalnega podjetništva in ker z ustanovitvijo KIK ŠTTARTER pospeševalnika, v naši regiji začenjamo sooblikovati okolje, v katerem živimo in bodo živeli naši otroci.

Prepričan sem, da se ustvarja nova energija in nov, inovativen pogled v prihodnost, ki se gradi na spodbujanju, medsebojnem sodelovanju in na učenju.

Podjetja namreč potrebujejo izzive in motnje, da lahko preživijo. Če imamo srečo in čas, se prilagodijo, če pa te sreče nimamo, pa propadejo.

Na pepelu nekdanje visoke industrijske razvitosti, ki te sreče ni bila deležna, se že kažejo obrisi novega življenja – življenja polnega energije in potence. Ta mlada energija potrebuje zaščito pred okoljem, ki ji onemogoča rast in ji preprečuje dostop do virov.  Ta zaščita smo lahko mi – podjetniki, ki istočasno čutimo in razumemo, da mi bolj potrebujemo mlado, neukročeno in ustvarjalno energijo, kot ona nas. Tudi zato, ker razumemo, da brez nenehnih sprememb v našem poslovanju ne bomo ostali dolgo uspešni.

Prav zato je sedaj odličen trenutek, da začnemo s soustvarjanjem okolja, ki bo izzivalno, ki nas bo ohranjalo mlade v podjetniškem razmišljanju in nas tako spreminjalo.

Osebno sem prepričan, da aktivna spodbuda start-up-om nudi izkušnje, znanje, pogled v prihodnost in nenazadnje razumevanje novih generacij in prihodnje realnosti.  To je izkušnja, ki prekaša najboljšo poslovno izobrazbo.


Tomaž Lah
Predsednik Podjetniškega kluba Kamnik
CEO, Nektar Natura

Tekst: Nina Irt, strokovna sodelavka kluba, odnosi z javnostmi

Fotografije: Arhiv Občine Kamnik: mag.Janja Zorman Macura, kabinet župana in arhiv PKK