202112.13

Podjetniški klub Kamnik obiskala slovaška poslovna delegacija z županom mesta Žiar nad Hronom

Na pobudo slovenskega športnega psihologa Mateja Tušaka, univ. dipl. psih. in njegovih poslovnih povezav s partnerji iz Slovaške, je Podjetniški klub Kamnik obiskala slovaška poslovna delegacija z županom mesta Žiar nad Hronom, Petrom Antalom, ki sta ga spremljala vodja kabineta župana Martin Baláž ter podjetnik in lastnik uvoznega podjetja Miho Machinry s.r.o. Tibor Doubrava, ki je tudi predsednik Slovaško-slovnske zbornice (civilno združenje). Srečali so se s člani upravnega odbora kluba v prostorih zadruge KIKštarter, kjer sta obe strani predstavili svoje delovanje, interese za sodelovanje in stkali pomembne poslovne vezi. Naslednji dan je delegacija obiskala župana Mateja Slaparja ter si ogledala tudi turistično atrakcijo Term Snovik z mednarodno priznanim okoljskim znakom Eko marjetico, ki je  Kamniku zagotovila trajnostni zlati znak v Zeleni shemi slovenskega turizma.

Župan in generalni sekretar kluba Matej Slapar je slovaški delegaciji predstavil delovanje, poslanstvo in vizijo Podjetniškega kluba Kamnik ter na kratko tudi podjetja prisotnih članov upravnega odbora kluba. Prav tako je namenil posebno pozornost vloge kluba  pri ustvarjanju boljših pogojev za  razvoj podjetništva v Kamniku in pa pomembno vlogo članov kluba pri spodbujanju mladih podjetnikov, za  katere so člani Podjetniškega kluba Kamnik ustanovili tudi Zadrugo KIKštarter ter v celoti financirali nakup in obnovo stavbe, kjer lahko mladi podjetniki pričnejo svojo poslovno pot. Poudaril je, da je v KIKštartju nastalo kar nekaj mladih podjetij z izjemno uspešnimi poslovnimi zgodbami.

Župan Peter Antal, ki je župan že od leta 2012, je članom upravnega odbora kluba orisal skokovit razvoj relativno mladega mesta Žiar nad Hronom s številom prebivalcev nad 19.000 (2016). Nahaja se v porečju Žiar, na reki Hron, približno 40 km od Banske Bystrice in 170 km od Bratislave in ta trenutek predstavlasvetovni center proizvodnje aluminija. Večja družbeno-gospodarska rast v mestu se je začela z razvojem tovarne aluminija, ki je bila ustanovljena leta 1953 pod imenom Slovaška narodna dela (Závody Slovenského národného povstania). To je povzročilo razcvet zaposlitvenih možnosti v mestu. Industrijski razvoj je v bistvu zaključil preoblikovanje vasi ali manjšega mesta v večje mesto, saj je spodbudil gradnjo šol in stanovanj v obliki standardiziranih stanovanjskih blokov ter individualno gradnjo. Na splošno je mesto postalo večinoma samozadostno. Med letoma 1969 in 1991 je mesto priključilo bližnji vasi Lutila in Ladomerská Vieska, ki sta zdaj neodvisni. Šášovské Podhradie in Vas duhov Horné Opatovce, ki sta bila priključena v istem obdobju, ostajata del mesta še danes.

Glavni delodajalec je podjetje Nemak Slovakia, član skupine Nemak, največjega svetovnega proizvajalca aluminijastih delov pogonskih sklopov za vozila, in metalurške tovarne podjetja Slovalco, prej imenovane Závody Slovenského národného povstania (»Slovaška narodna dela«), zgrajena v 50. letih prejšnjega stoletja. Po drugi svetovni vojni je bila v mestu razvita edina tovarna aluminija (ZSNP) na Češkoslovaškem, s proizvodnjo, ki se je začela leta 1953, in je zagotovila na tisoče delovnih mest. Dela so bila osnova za preobrazbo mesta v industrijsko mesto. Z rastjo tovarne aluminija je prišlo do razcveta prebivalstva, podprtega z domačimi migracijami. Dela SNP so bila privatizirana leta 2002, Penta pa je pridobila več kot 40 % delnic. Nekateri stari deli obrata niso več v uporabi. Včasih so imeli hude okoljevarstvene probleme, ljudje so umirali zaradi bolezni, potem so porušili staro tovarno, zgradili nove visokotehnološke objekte in vzpostavili povsem nove tehnologije.  V industrijskem parku je zdaj 200 zasebnih podjetij, ki skupaj zaposlujejo več kot 5.000 delavcev.

Župan Peter Antal je izpostavil velik interes za partnerstvo med obema mestoma na področju podjetništva, gospodarstva pa tudi šolstva, kulture in turizma. Izpostavil je, da v svojem mestu še nimajo podobno organiziranih podjetnikov kot so v Kamniku organizirani v Podjetniškem klubu Kamnik. Tako imajo interes, da naš model podjetniškega kluba ter sodelovanja članov tudi s predstavniki Občine Kamnik, prenesejo tudi v svoje mesto.

Predsednik Slovaško-slovenske zbornice Tibor Doubrava je med drugim povedal, da je proizvajalec tub Tubapack iz njihovega mesta Ziar nad Hronom dobavitelj kamniškemu podjetju Eta Kamnik (Natureta). Poslovno sodelovanje si tako želijo še razširiti in poglobiti.


sd 2   sd3