201911.04

Rast plač v kamniških podjetjih ostaja nadpovprečna

Razmere na slovenskem trgu se še naprej izboljšujejo. Število brezposelnih pada, številno delovno aktivnih je po nekaterih merjenjih med višjimi v zgodovini. Ob tem se še naprej krepi pritisk na rast plač, deloma pa je ta pritisk spodbujen tudi s strani države, ki v zadnjih letih opazneje kot prej dviguje minimalno plačo. Po napovedih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj bo rast plač v Sloveniji tudi v prihodnjih letih višja od inflacije, medletno naj bi znašala okoli pet odstotkov nominalno. V prihodnjem letu napovedujejo nekoliko opaznejšo rast plač v javnem sektorju, v letih 2020 in 2021 pa naj bi bila rast tako v javnem kot zasebnem sektorju za približno tri odstotne točke višja od letne inflacije (ta naj bi malenkost presegala dva odstotka).

trg dela_napoved

Hitra analiza bruto plač v podjetjih registriranih v kamniški občini pokaže, da plače sicer za sedem odstotkov zaostajajo za povprečjem v celotnem slovenskem zasebnem sektorju, se pa ta zaostanek v zadnjih letih počasi a vztrajno znižuje. Rast plač v kamniških družbah je v zadnjih petih letih v povprečju znašala 3,3 odstotka letno in je tako za skoraj odstotno točko višja od povprečne rasti plač v slovenskem gospodarstvu.

povpr_place

Lani so bruto plače v kamniških podjetjih v povprečju zrasle za 4,5 odstotka, v vseh slovenskih družbah pa 4,1 odstotka, izhaja iz podatkov v bazi GVIN.

Avtor: Jure Ugovšek