202310.09

Srečanje članov Podjetniškega kluba Kamnik na temo Zelenega prehoda

V četrtek, 5. oktobra 2023, so se člani Podjetniškega kluba Kamnik na povabilo predsednika Podjetniškega kluba Kamnik, g. Janka Čevke, predsednika upravnega odbora delniške družbe Exoterm holding d.d  udeležili srečanja članov ter si ogledali podjetje Exoterm holding d.d., predvsem pa se dodatno podučili o aktualni temi – Zelenem prehodu.

Zbrane je nagovoril g. Andraž Čevka, direktor poslovnih procesov v podjetju Exoterm-it d.o.o., ki je predstavil razvoj podjetja, od nastanka pa tudi vizijo razvoja. G. Čevka se je dotaknil tudi rdeče niti srečanja in prestavil aktivnosti, ki ji v podjetju že izvajajo, da sledijo smernicam zelenega prehoda.

Zeleni prehod je proces prehoda gospodarstva in družbe v trajnostno in okolju prijazno smer h kateri strmi Evropska unija. Na dogodku je gospa Dr. Vlasta Krmelj, univ. dipl. inž., direktorica Energetsko podnebne agencije za Podravje in županja občine Selnice ob Dravi, smiselno razložila, zakaj je potrebno čim prej vključevati zelena poročanja v podjetja. Poudarila je, da so velika podjetja kmalu zakonsko zavezana k poročanju o okoljski trajnosti in izvajanju ukrepov za zeleni prehod. Za manjša podjetja in njihove dobavitelje pa je ključno, da že zdaj začnejo urejati svoje procese in se pripravijo na te spremembe. To jih bo naredilo bolj privlačne poslovne partnerje in povečalo njihovo konkurenčnost na trgu.

Prof. Dr. Drago Bokal, profesor matematike na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, je na dogodku predstavil matematični model, ki omogoča hkratno izračunavanje ogljičnega odtisa in lastne cene izdelkov ali storitev. S tem modelom je predstavil konkreten primer, kako lahko podjetje, kot je Exoterm-it d.o.o., pridobi koristi iz takšnih izračunov. Poudaril je koristi za podjetja, ki izhajajo iz tega modela. Ta pristop omogoča boljše razumevanje stroškov in koristi ter vodi do boljše optimizacije poslovnih procesov in boljših poslovnih odločitev.

To srečanje je bilo izjemna priložnost za člane Podjetniškega kluba Kamnik, da pridobijo dragocene informacije o trajnostnem poslovanju, okoljski učinkovitosti in uporabi matematičnih modelov v poslovni praksi. S tem so bolje razumeli, kako njihova podjetja lahko prispevajo k Zelenemu prehodu in s tem podpirajo trajnostno in odgovorno prihodnost, ki jo zagovarja Evropska unija.