201704.25

Stanovanja v Kamniku so se lani podražila za pet odstotkov

Nepremičninski trg stanovanj v Sloveniji je začel okrevati, kar se odraža tako v rasti števila transakcij – medletna 12-odstotna rast na ravni primerljivimi s predkriznim letom 2007 –, kot tudi rasti cen. Na ravni celotne države so cene rabljenih stanovanj lani poskočile za štiri odstotke, v Ljubljani za sedem odstotkov. Cene so sicer še vedno približno za petino pod predkrizno ravnjo.

Relativno nizkemu vzorcu navkljub je za lansko leto na voljo tudi statistika za Kamnik. Geodetska uprava Republike Slovenije na podlagi vzorca 103 lanskih transakcij rabljenih stanovanj v Kamniku ugotavlja, da so se stanovanja lani v povprečju prodajala po 1.610 evrov na kvadratni meter uporabne površine. To je za pet odstotkov več od ugotovljene vrednosti stanovanja v letu 2015. (Leto izgradnje povprečnega stanovanja v vzorcu je 1982, povprečna uporabna površina pa 52 kvadratnih metrov.)

nepremicnine

Stanovanja v Kamniku so za 130 evrov na kvadratni meter cenejša od rabljenih domžalskih (povprečno leto izgradnje in uporabna površina stanovanj v vzorcu sta skoraj identična in tako primerljiva). Prav tako so stanovanja v Kamniku cenejša od rabljenih stanovanj v ostalih okoliških naselij Ljubljane (povprečna cena za naselja Trzin, Mengeš, Radomlje, Moste, Komenda, Lavrica, Dol pri Ljubljani, Ig, Brezovica), kjer kvadratni meter v povprečju stane 1.700 evrov.

GURS podatkov za hiše ter novogradnjo stanovanj za kamniško občino zaradi premajhnega vzorca v poročilo ne vključuje.


Jure Ugovšek
jure.ugovsek@gmail.com