201611.22

Startup weekend Kamnik: Zmagali so pametni stožci!

sobota, 19.11.2016, KIKštarter, Kamnik

Na sobotnem Startup weekendu v KIKštarterju je imelo osem popolnoma različnih ekip izjemno priložnost, da so spoznali kako poteka razvoj njihove poslovne ideje in njeno realizacijo v praksi. Na voljo so jim bila številna predavanja in delavnice, na koncu pa so lahko svojo idejo preizkusili tudi pred investitorji oziroma poslovnimi angeli iz Podjetniškega kluba Kamnik, ki so tudi sestavljala komisijo za ocenjevanje poslovnih idej. Člani komisije so bili predsednik Podjetniškega kluba Kamnik g. Tomaž Lah (Nektar Natura), podpredsednik g. Urban Bergant Elektrina), direktor podjetja Zarja Elektronika g. Boris Grivič in direktor podjetja Conda g. Vladimir Miloševič, ki so prisluhnili njihovim poslovnim idejam in so jim pripravljeni pomagati, da bodo svoje ideje kar najbolj razvili.

KIKštarter, coworking prostor je kreativni prostor, ki omogoča razvoj idej s pomočjo stanovalcev in uporabnikov KIKštarterja. V KIKštarterju letno organizirajo preko 40 dogodkov in Startup Weekend je eden izmed najbolj pomembnih, poteka le dvakrat letno.  Startup weekend je razdeljen na dva dneva, prvi dan je bil usmerjen k teoriji s predavanjem. Udeležencem so  predstavili KIKštarter ter filozofijo coworkinga.  Sledila je delavnica, ko so udeleženci s pomočjo Blaža Zupana, asistenta na Ekonomski fakulteti in  nekdanjega lastnika podjetja Optiprint, razvijali svoje poslovne ideje in imeli predavanja iz metode Delaj Vitko (lean).

Naslednji dan je bil namenjen mentoriranju, brušenju poslovnih ideje in pripravam na pitch (predstavitev poslovne ideje). Ekipe so imele na voljo mentorje iz posameznih področji s katerimi so imele na voljo po trideset minut časa. Kot mentorji so sodelovala številna startup podjetja iz Kamnika in Slovenije, številni izmed mentorjev pa so svojo pot začeli prav v KIKštarterju na kar so v KIKštarterju še posebej ponosni.  Mentoriranje je bilo razdeljeno na dopoldanski in popoldanski del. Dopoldanski del je vodil Matija Golar, voditelj oddaje Štartaj Slovenija in Ustvarjalnik, popoldanski del pa Matjaž Jug, vodja KIKštarterja. Celoten dan je bil namenjen razvijanju in ideje in kot predpriprava na večerni pitch pred komisijo Podjetniškega kluba Kamnika.

Do konca programa v okviru Startup Weekenda je prišlo osem ekip. Vsaka ekipa je imela točno tri minute časa, da prepriča komisijo, ki je bila sestavljena iz članov Podjetniškega kluba Kamnik. Komisija je izbirala glede na inovativnost ideje, možnost komercializacije  in sestavo ekipe.

Pozno zvečer sta predsednik Podjetniškega kluba Kamnik, Tomaž Lah in Matjaž Jug, vodja Kikštarterja podelila nagrade najboljšim ekipam. Najboljša ekipa je dobila 500 €, druga ekipa 300 € in dve tretji ekipi vsaka po 200 €, finančne nagrade je prispeval Podjetniški klub Kamnik. Vse ekipe pa so za nagrado dobile tri mesece uporabe coworking prostora v KIKštarterju.

Zmagovalne ekipe:

  1. Pametni vadbeni stožci (Primož Čuvan, Matjaž Boštic in Jan Šimnovec)
  2. Booky (Matic Koncilja, Tjaša Jug in Arpad Galič.)
  3. Prehranskim športni dodatki Occasion (Matevž Škrtič) in Muzzikle (Boštjan Štorman)

Komisijo je najbolj prepričala ekipa v kateri so bili Primož Čuvan, Matjaž Boštic in Jan Šimnovec, ki so predstavili produkt Pametni vadbeni stožci, ki športnikom in trenerjem olajša in izboljša način treninga. Ekipa je prejela 500 € in tri mesečno brezplačno uporabo KIKštarterja.

Drugi so bili ekipa Booky, ki se je predstavila aplikacijo in spletno stran, ki uporabnikom omogoča boljše trženje novih in izmenjavo starih knjig, tretje mesto je pripadlo Matevžu Škrtiču s prehranskimi športnimi dodatki Occasion, ki je komisijo prepričal s produktom, ki ima največjo možno rast.

Komisija se je odločila podeliti dve tretji mesti in drugo tretje mesto je s svojim poslovnim pristopom prepričal komisijo in tako osvojil Boštjan Štorman za projekt Muzikal, novi kamniški muzikel, ki bo na sporedu v začetku naslednjega leta.

Člani komisije in navzoči so pohvalili, analizirali in spodbudili tudi ostale poslovne ideje, ki niso prišle na prva tri mesta, pa so nekatere kljub temu vzbudile precej pozornosti med člani komisije, ki so se pripravljeni srečati z mladimi podjetniki in jim kot mentorji svetovati kako naj še bolje razdelajo svoje poslovne ideje in jih nadgraditi s poslovnim načrtom. Tako so posvetili pozornost prav vsaki od osmih ekip in jim odkrito in motivacijsko povedali svoja opažanja, pomisleke, komentarje, izboljšave in seveda tudi pohvale za dobre plati poslovnih idej. Člani ekipe so si bili enotni, da vse ideje v realnosti niso uresničljive in v podjetniškem žargonu rečeno – ne bodo prinašale denarja za nadaljnji poslovni proces in preživetje podjetij, nekaj pa so jih vseeno navdušeno izluščili in vidijo v njih lep potencial za nadaljnji zagon. Z njihovo pomočjo bodo lahko mladi podjetniki naredili naslednje potrebne korake, ki bodo zagotovili povratne informacije kako se na poslovne ideje odziva trg.

Predsednik Podjetniškega kluba Kamnik g. Tomaž Lah je po podelitvi nagrad naj-poslovnim idejam vsem ekipam v svojem govoru povedal: »Čestitam vsem nagrajencem in seveda tudi vsem, ki ste se potrudili in nam zaupali in predstavili svoje poslovne ideje. V imenu bodočih generacij se vam zahvaljujem, ker želite izpolniti svoje poslanstvo in vsak na svoj način zagotoviti nadaljnji gospodarski razvoj naše občine Kamnik in celotne regije. To cenim in spoštujem. Vi ste naši nasledniki in zato je naša dolžnost, da vam pomagamo in vas usmerjamo s svojim znanjem, izkušnjami in vas za najboljše poslovne ideje tudi finančno podpremo. Vendar ste vi tisti, ki nas morate prepričati, da verjamemo v vas. Najprej pa morate verjeti sami vase.  Ker tudi najboljša poslovna ideja brez najboljše ekipe zagnanih ljudi, ki vedo kaj hočejo,  ne more uspeti. Zato smo se danes pri ocenjevanju vaših predstavitev osredotočali predvsem na tri pomembne faktorje in sicer na samo idejo, na možnost komercializacije oz. možne donosnosti te ideje in pa na moč, povezanost, prepričljivost in usklajenost vaših ekip. Ker vi štejete. Vi ste tisti, ki boste idejo po zahtevni strmi in vijugasti poti popeljali pred potrošnika. Namreč – če vas mi ne bomo uspeli pravilno usmeriti, verjemite, vas bo končni potrošnik. Morda bo trg v celoti odbil vašo poslovno idejo. Kar je čisto v redu. Mnogi med vami namreč že imate podjetniškega duha in znate hipno odreagirati na večje in manjše ovire na poti razvoja poslovne ideje. To pomeni, da v vas raste podjetnik, ki ve kaj hoče in na kakšen način bo to izpeljal. Pozdravljam podjetnike v vas in vam želim veliko poslovnih in osebnih uspehov.«

V imenu KIKštarterja in podjetniškega kluba Kamnik čestitamo nagrajencem KIKštarter Startup weekenda za prva tri mesta in posebno mesto v novi kategoriji za predstavitev poslovne ideje iz kulturnega področja v predstavitvi Boštjana Štormana.

Organizator dogodka: MC Kotlovnica Kamnik
Projekt podpira: Občina Kamnik, Elektrina, Podjetniški Klub Kamnik

Besedilo: Matjaž Jug, vodja KIKštarter in Nina Irt, odnosi z javnostmi, Podjetniški klub Kmanik

Fotografije: Nina Irt

KIKštarter 1. mesto športni stožci KiKštarter 2. mesto Booky KIKštarter 3. mesto Proteini KIKštarter posebna kategorija klutura  KIKštarter rezultati glasovanja o naj-poslovni ideji KIKštarter komisija