202103.02

Število samostojnih podjetnikov raste tudi v času epidemije

Število samostojnih podjetnikov v Sloveniji konstantno narašča. Vsaj ko gre za podatke o samostojnih podjetnikih, ki se ukvarjajo z dejavnostmi, ki niso povezane s kmetijstvom (kmetje se beležijo ločeno, število pa je danes zadnji rasti navkljub nižje kot je bilo pred petimi leti).

Razlage za rast so različne. Medtem ko nekateri rast števila samostojnih podjetnikov kritizirajo kot posledico porasta prekarnih oblik dela, drugi rast tega hibrida med fizično in pravno osebo razložijo kot posledico relativno ugodne davčne stopnje, sploh za storitvene dejavnosti temelječe na znanju.

Kakorkoli, manjši subjekti so praviloma v oteženih gospodarskih razmerah še posebej ranljivi. Minulo leto je po zadnjih podatkih slovenski BDP padel za 6,1 odstotka, kar je z izjemo leta 2009 (-7,5 odstotka) največ odkar državni statistični urad beleži podatke za samostojno državo (od leta 1995). Medtem ko smo v času gospodarske krize pred dobrim desetletjem lahko opazili upad števila samostojnih podjetnikov, pa je v letu epidemije število naraslo. Nekateri vidni posamezniki iz sveta glasbe so sicer kmalu po izbruhu epidemije zaprli svoj s. p., se pa zdi, da se je z državnimi pomočmi ta trend kmalu za tem zaustavil. V državi je tako lani število samostojnih podjetnikov poskočilo za 2.118 (oziroma 2,3 odstotka) na skupnih 94.978. Dobršen del rasti gre pripisati večjemu številu samozaposlenih kmetov (8,5-odstotna rast).

samostojni podjetniki1

Podoben trend opažamo v kamniški občini. Število registriranih samozaposlenih je poskočilo za 52 (oziroma 3,8 odstotka) na 1.411, kar je največ doslej. Tudi v kamniški občini so za dobršen del rasti zaslužni samostojni kmetje (rast oseb za 37).

Položaj številnih samostojnih podjetnikov je v krizi otežen, zato bo omenjeni podatek potrebno spremljati tudi v prihodnje in prihodnjega uUpada števila samozaposlenih ne gre izključiti. V prejšnji krizi se je namreč izkazalo, da je upad prišel z zamikom, ko je postalo jasno, da bo kriza dolgotrajna. Upajmo, da bo tokrat drugače.

Jure Ugovšek