201609.15

»V Afriki se prodaja vse – razen NIČ«

V torek, 13.9.2016, so se na pobudo župana in občinske uprave Občine Kamnik srečali upravni odbor Podjetniškega kluba Kamnik in  pobudniki za vzpostavitev poslovnih povezav slovenskih podjetij na trgih v  frankofonskih državah Afrike. Države, ki so del frankofonskega območja, so prvenstveno Gabon, širše pa tudi Republika Kongo, DR Kongo, Srednjeafriška Republika, Kamerun, Senegal, Ekvatorijalna Gvineja, Nigerija.

Predstavnik frankofonskega poslovnega foruma v Sloveniji in direktor podjetja Africom d.o.o. Florent K. Samba, je predstavnikom Podjetniškega kluba Kamnik predstavil predloge za medsebojno sodelovanje kamniških podjetij in frankofonskega poslovnega foruma, ki se veže na poslovne priložnosti in gospodarske promocije lokalnih podjetij v frankofonskih državah Afrike.

Predsednik Podjetniškega kluba Kamnik Tomaž Lah je po uvodni predstavitvi delovanja kluba povedal, da Kamniško gospodarstvo temelji na razvoju in na ustvarjanju izdelkov ter storitev z visoko dodano vrednostjo. Veliki industrijski obrati za množično proizvodnjo se spreminjajo tako po vsebini kot poslovnih modelih in vse več sredstev namenjajo razvoju.

V Kamniku je več podjetij  živilske, storitvenih, gradbenih, in drugih panog idt., za katere g. Lah meni, da bi lahko poslovale v teh visoko potencialnih državah Afrike. Izvoz, ki je že sedaj gonilo slovenskega gospodarstva, je tudi nuja za prihodnost, saj brez večanja izvoza razvoja podjetij ne more biti. Vsi, ki se zavedamo tega dejstva, bomo z veseljem zagrabili priložnost. Prav takšna mreženja in tovrstni dogodki so priložnost za sklepanja poznanstev, poslov in sodelovanja.

Predstavnikom se tudi zahvaljujemo za pobudo in vsem skupaj želimo tvorno poslovno sodelovanje.

Istočasno je sodelovanje zanimivo tudi v obratni smeri – torej uvoz surovin iz Afrike. Obstaja tudi trgovalna možnost, saj je ta del Afriške celine izredno bogat z naravnimi surovinami – od kakovostnih vrst lesa, energentov, rudnih bogastev itd.  Preko luke Koper, ki ima direktno povezavo, pa je tudi logistika precej enostavna in poceni.

Vse kamniške podjetnike, ki jih zanima vstop na trg v frankofonskih državah Afrike, predstavniki frankofonskega poslovnega foruma v Sloveniji vabijo na :

predstavitveni dogodek, ki bo dne  27. Septembra 2016 ob 10.00 uri v prostorih Štajerske gospodarske zbornice v Mariboru, Ulica talcev 24, kjer  bodo predstavili poslovne priložnosti v državah centralne Afrike ter primer dobre poslovne prakse poslovanja v Afriki s podjetjem Cetis d.d..

Govorci na dogodku bodo Janez Pergar (častni konzul Južnoafriške republike), Francis Bokilo (Svetovalec pri EU za področje Afrike), Monsieur Abbeo Mahamat Tolli (direktor Razvojne banke Centralne Afrike – BDEAC), Hamidou Anne (projektni manager pri razvojnem biroju Ministrstva za energetiko v Senegalu) ter Florent k. Samba, predstavnik frankofonskega poslovnega foruma v Sloveniji. Več informacij na info@podjetniskiklub.si .

Predsednik PKK Tomaž Lah predlaga, da se zainteresirani javite na tel št: 030 646 088 (Nina Irt) in se organizira skupni obisk predstavitve.

Florent K. Samba, Predstavnik frankofonskega poslovnega foruma v Sloveniji in direktor podjetja Africom d.o.o., Domen Mikša, Partner, AFRICOM d.o.o., Družba za raziskave afriškega trga d.o.o. Rebeka Maršnjak, Partner, AFRICOM d.o.o., Družba za raziskave afriškega trga d.o.o., Tomaž Lah, predsednik Podjetniškega kluba Kamnik in direktor Nektar Natura d.o.o., Urban Bergant, podpredsednik Podjetniškega kluba Kamnik in direktor Elektrina d.o.o., Marija Kos, pomočnik vodje oddelka za področje finančnega poslovanja, Občina Kamnik, Matej Slapar, generalni sekretar Podjetniškega kluba Kamnik in podžupan Občine Kamnik.

Florent K. Samba, Predstavnik frankofonskega poslovnega foruma v Sloveniji in direktor podjetja Africom d.o.o., Domen Mikša, Partner, AFRICOM d.o.o., Družba za raziskave afriškega trga d.o.o. Rebeka Maršnjak, Partner, AFRICOM d.o.o., Družba za raziskave afriškega trga d.o.o., Tomaž Lah, predsednik Podjetniškega kluba Kamnik in direktor Nektar Natura d.o.o., Urban Bergant, podpredsednik Podjetniškega kluba Kamnik in direktor Elektrina d.o.o., Marija Kos, pomočnik vodje oddelka za področje finančnega poslovanja, Občina Kamnik, Matej Slapar, generalni sekretar Podjetniškega kluba Kamnik in podžupan Občine Kamnik.Nina Irt, stiki z javnostmi, Podjetniški klub Kamnik, Florent K. Samba, Predstavnik frankofonskega poslovnega foruma v Sloveniji in direktor podjetja Africom d.o.o., Domen Mikša, Partner, AFRICOM d.o.o., Družba za raziskave afriškega trga d.o.o. Rebeka Maršnjak, Partner, AFRICOM d.o.o., Družba za raziskave afriškega trga d.o.o.,

Nina Irt, odnosi z javnostmi, Podjetniški klub Kamnik, Florent K. Samba, Predstavnik frankofonskega poslovnega foruma v Sloveniji in direktor podjetja Africom d.o.o., Domen Mikša, Partner, AFRICOM d.o.o., Družba za raziskave afriškega trga d.o.o. Rebeka Maršnjak, Partner, AFRICOM d.o.o., Družba za raziskave afriškega trga d.o.o.,