Člani Podjetniškega kluba Kamnik smo se v četrtek, 8. maja 2025, na prijazno povabilo g. Stojana Hergoutha, direktorja podjetja Kras d.o.o. in nekdanjega predsednika Podjetniškega kluba Kamnik, odpravili na obisk ene najprepoznavnejših slovenskih pršutarn.
Kras d.o.o. je mesnopredelovalno podjetje z več kot 50-letno tradicijo, danes pa velja za največjega slovenskega proizvajalca pršuta in kraških mesnih specialitet. Njihovo poslanstvo temelji na izdelavi vrhunskih mesnin, ki izhajajo iz kraške in primorske tradicije, hkrati pa s pomočjo najsodobnejših tehnoloških rešitev odgovarjajo na potrebe sodobnega potrošnika.
Skozi proizvodni proces nas je vodil Aljoša Pegan, vodja proizvodnje, ki nam je podrobno predstavil postopke zorjenja in priprave njihovih najbolj prepoznavnih izdelkov – kraški pršut, kraška panceta, kraški zašink ter mortadela. Poudaril je, kako pomembno vlogo pri ohranjanju kakovosti igrajo znanja starih mojstrov, sodobni standardi in vlaganja v razvoj.
Gospod Hergouth je ob tem delil tudi zanimiv vpogled v poslovanje podjetja, njegovo širitev, izzive na domačem in mednarodnem trgu ter ohranjanje visoke kakovosti in prepoznavnosti blagovne znamke Kras.
Po ogledu smo imeli priložnost poskusiti njihove izbrane mesnine, med katerimi izstopajo prav tiste, ki jih bogati značilna aroma Krasa.
Obisk smo zaključili z obiskom Lipice, kjer smo v prijetnem vzdušju nadaljevali druženje in pogovor med člani.
Iskrena hvala gospodu Hergouthu in gospodu Peganu za gostoljubje, strokovno predstavitev in odlično izkušnjo, ki nas je še bolj povezala – v duhu podjetnosti, sodelovanja in dobre volje.




